
Dekk bordet med tidløs eleganse
Se for deg et vakkert porselensfat med makroner og madeleinekaker, og elegante glass med champagne-granita – eller kanskje det frister mer med en varmende suppe, brioche eller en kopp varm sjokolade med krem? Uansett hva som er «din kopp med te», vil Til bords med Jane Austen vise deg hvordan du kan tilføre hverdagsmåltidene dine et dryss av tidløs eleganse.
Jane Austen er på ingen måte en forfatter som hører fortiden til. I bøkene sine skildrer hun intriger, kjærlighet, maktspill og forviklinger, alltid med skarp humor og innsiktsfulle observasjoner. Selv om handlingen foregår i Regency-tidens England, er det lett for oss å kjenne igjen de sosiale dynamikkene, opplevelsene og følelsene hun beskriver. Det gjør henne til en stadig like aktuell forfatter, som fortsatt blir lest og diskutert, og adaptert til film og scene – 250 år etter at hun ble født.
Soppfylte paier fra Uppercross / Lydia Bennets Whim Wham. Foto: Laura Edwards.
Visste du at...
... det var vanlig for fasjonable bybeboere å sette seg til bords så sent som klokken åtte, mens overklassen på landet gjerne spiste i fire-fem-tiden på ettermiddagen? Årsaken var mulighetene for belysning - på landet var man avhengig av å utnytte restene av dagslys, siden levende lys var en betydelig utgift.
... en piknik i Austens tid var en formell og velorganisert affære, som involverte minst like mye forberedelser som en storslått middag? Stedet ble nøye utvalgt på forhånd, og ingenting ble overlatt til tilfeldighetene.
... iskrem var veldig trendy blant overklassen på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet? For å kunne servere iskrem var man avhengig av å ha et ishus på eiendommen sin - man trengte nemlig store mengder is å knuse - og iskrem var dermed forbeholdt overklassen.
Mrs. Westons bryllupskake / Champagne-granita. Foto: Laura Edwards.
I Til bords med Jane Austen får vi en smak av både tid og sted. Boken er full av både oppskrifter og små historier som gjør det lett å drømme seg tilbake til Austens verden, samtidig som den lar oss bringe litt av hennes tidløse eleganse inn i vår egen hverdag. Her handler det ikke bare om mat, men om å skape øyeblikk fylt med nytelse, romantikk og eleganse, akkurat slik som i Jane Austens klassikere.
La deg inspirere av Lady Catherine de Bourghs frokostbrød, William Cowpers poetiske melondrikk, hagerisotto fra Chawton Cottage, og Kaptein Frederick Wenthworths skipskjeks. Oppskriftene fanger ånden og matgleden i Austens verden under Regency-tiden, men er tilpasset vår moderne tid. Og husk - det er lov å la seg friste!
Robert Tuesley Anderson er forfatter, poet og redaktør, bosatt i de sørlige høylandsområdene i Skottland. Han er forfatter av flere bøker, blant annet Til bords med Jane Austen. Kokebøkene hans har gitt ham muligheten til å forene to livslange lidenskaper: god, hjemmelaget mat og klassisk litteratur.